Договорът от 1960г. да бъде адаптиран към днешната ситуация, каза Акънджъ

Кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ казва, че е готов да обсъди адаптиране на структурата от 1960г за сигурността и гаранциите, за да отговарят на ситуацията през 2017 г. В интервю за CNN Turk сподели, че разумен брой турски войски трябва да останат на острова. За Кипърската гръцка страна ЕС е достатъчна гаранция.

„Ние сме отворени за обсъждане на тези въпроси и Турция е отворена за това, но проблемът тук е позицията на кипърската гръцка страна и Гърция …“армия – нула и нула гаранции“,“ каза той.

Говорейки за територия, Акънджъ каза, че картите, представени в Женева, за да се приложат, трябва първо да се договорят други въпроси, а Световната банка и МВФ са споменали за максимум 9-10 милиарда евро обезщетение на имотите.

В събота турският премиер Бинали Йълдъръм след разговор с Тереза Мей, каза, че сигурността и гаранциите трябва да продължат, а решението трябва да бъде просто и изгодно и за двете страни в Кипър. Мей се срещна и с турския президент Тайип Ердоган, където също са обсъдили Кипър и двустранните отношения.

Междувременно президентът Никос Анастасиадис изрази благодарност към страните-членки от Средиземноморието на срещата на върха в Лисабон за тяхната подкрепа и разбиране.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*