Ирландски войници обучават украински сапьори в Кипър

Украински войници се обучават за обезвреждане на бомби и разминиране от ирландските войски в Кипър, каза в сряда началникът на щаба на ирландските отбранителни сили генерал-лейтенант Шон Кланси.

Говорейки на годишна военна конференция в Ирландия, генерал-лейтенантът каза, че войските „вече са в Кипър, предоставяйки базово обезвреждане на взривни боеприпаси и обучение по разминиране на украинските сили“, съобщава Irish Times .

Кланси каза, че допълнителен персонал координира мисията от Германия и Брюксел.

Обучението се провежда в рамките на Мисията на Европейския съюз за военна помощ на Украйна (EUMAM), която беше създадена през ноември 2022 г.

Двадесет и четири държави-членки, включително Кипър, участват в програмата, която включва обучение на украинските въоръжени сили на територията на ЕС.

Тогавашният външен министър Йоанис Касулидес приветства решението, като обяви намерението на Кипър да участва чрез предоставяне на експертиза в областта на разминирането.

Според Кланси, Ирландия се е ангажирала да изпрати до 30 военни, които да участват в обучение в области като обезвреждане на боеприпаси и бойна медицина.

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*