Откриване на два нови гранични пункта

Възможно е отварянето на още два пропускателни пункта – Пири и Лефка – които да служат на нуждите на разделените кипърски гръцки и турски общности върху картите, казаха във вторник достоверни източници.

Съобщението може да се направи в четвъртък, след обявената среща между президента Никос Анастасиадис и кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ в присъствието на специалния пратеник на ООН Еспен Барт Ейде.

В същото време, турският външен министър Мевлут Чавушоглу се очаква в окупираната северна част късно във вторник за разговори с Акънджъ с оглед на подновяването на мирния процес с посредничеството на ООН, чиято цел е обединението на острова.

Чавушоглу и Акънджъ ще проведат съвместна пресконференция в окупирана Никозия в 16:00 часа.

В допълнение, турският президент Реджеп Тайип Ердоган в понеделник изпрати силно послание, че Анкара няма да прави никакви “отстъпки” в своята политика по отношение на кипърските турци или кипърските енергийни ресурси.

При откриването на Шестия Световен форум за енергийно регулиране в Истамбул Ердоган заяви: “Не е възможно за нас да правим никакви отстъпки от нашата политика по отношение на “Турска република Северен Кипър” и на енергийните ресурси на острова.”

Турция, която все още заема северната част на държавата-член на ЕС, Кипър, след нахлуването през юли 1974, е единствената страна, която признава отцепилата се държавата.

Декларацията на Ердоган попари нарастващия оптимизъм за обединението след изброра на Акънджъ и разходката на лидерите из старата част на Никозия в събота.

Безпрецедентната разходката беше с цел да се изгради доверие между двете общности.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*