Новият закон за работното време на магазините отива в съда

Противоречивият закон за работното време на магазините, приет наскоро от парламента с мнозинство на гласовете вероятно ще бъде оспорен във Върховния съд, след като се появиха мнения, че е противоконституционен.

Миналия четвъртък парламентът гласува нов закон – приет с гласовете на опозиционните партии Дико, АКЕЛ и ЕДЕК, който да ограничи работното време на големите магазини от понеделник до събота до 20:00 през зимата и 21:00 през лятото. Това означава, че супермаркетите и търговските центрове трябва да останат затворени в неделя.

Само определени магазини и в определени туристически райони – като Агия Напа, Протарас, Полис Хрисохус, Лачи и Coral Bay близо до Пафос – ще могат да работят и в неделя.

министърът на правосъдието Костас Клеридис е информирал президента Никос Анастасиадис, че новият закон е противоконституционен, особено по отношение на въпроса за равни права на работни часове.

Министърът на труда Зета Емилианиду издаде постановление по-рано да се запазят часовете за работа в неделя, което изтича на 14 май и ако не бъде издаден нов указ до тогава, работното време ще се върне към по-старият  закон от 2006 година, според който магазините трябва да приключват работа в 20:00, с изключение на сряда (15:00) и събота (19:30). В неделя магазините ще остават затворени.

Указът на Емилианиду беше част от усилията за насърчаване на доходите за бизнеса, подобряване на туризма и създаване на повече работни места в търговията на дребно.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*