ЕДЕК отхвърля двуобщностна федерация

Маринос Сизопулос - председател на ЕДЕК

ЦК на партия ЕДЕК излезе с изявление в неделя за отхвърляне на двузонална, двуобщностна федерация като решение на кипърския проблем.

Този ход от страна на ръководството на партията означава, че ЕДЕК заема официална твърда позиция по отношение на мирните преговори.

В съобщение за пресата ЕДЕК изброява редица точки, които смята за негативни в двузоналното решение. Наред с другото, те описват решението като “расистко”, “анти-демократично” и вярват, че ще превърне кипърците във второкласни граждани.

ЕДЕК вярва, че кипърските турски прогресивни движения могат да бъдат приети само след като турската армия се оттегли от Кипър. До тогава, в съответствие с изявлението, двузонална и двуобщностна федерация би означавало, че чуждестранните войски ще останат на острова.

В изявлението също така се твърди, че федералното решение за двузонална и двуобщностна държава прилича повече на конфедерация отколкото на федерация.

“Федерация не може да съществува успоредно с двузоналност, камо ли с двуобщностност” казват от ЕДЕК в своето съобщение за пресата.

ЕДЕК признава, че избирането на лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ е положителна стъпка, и те призовават за обща борба, в която кипърските гърци и кипърските турци ще се работят заедно срещу окупацията.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*