Спорове за работното време на магазините и търговските обекти

Споровете за работното време на магазините все още бушува сега с нова сила, поради изтичането на най-новата заповедта, издадена от Министерството на труда, в края на ноември.

Заради Коледа и Нова година ще има удължено работно време на някои търговски обекти през декември, но остава нерешен въпроса какво ще се случи след 1 януари 2016 г.

Министърът на труда Зета Емилианиду и представители на някои парламентарни партии обмениха мнения по време на заседанието на парламентарната Комисия по труда.
Министърът потвърди позицията си, че трябва да се запази настоящото работното време на магазините, както и че не може да има разговори за връщане обратно на времето, когато магазините бяха затворени в неделя в цялата страна.

От друга страна, опозиционните партии дадоха да се разбере, че няма да приемат магазините да останат отворени в неделя през цялата година. „Ние няма да толерираме настоящата ситуация, т.е., на 7-дневна работна седмица, 12 месеца в годината, 18 часа на ден”, каза ръководителят на Комисията по труда Андреас Факонтис.
Постановлението на Върховния съд се очаква в края на ноември, началото на декември, след което министърът на труда също ще предложи нов набор от правила преди одобрението от Парламента. Ако не се вземе решение, след  януари търговските обекти ще се върнат към старата разпоредба от 2006 г., магазините да затворят в 20:00 с изключение на сряда (15:00) и събота (19:30), а неделя всички магазини ще бъдат затворени.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*