Новата NAVTEX на Турция няма нищо общо с кипърската ИИЗ

Издаване на нова морска директива за сеизмични изследвания във вторник в Анкара предизвика бурни реакции в Кипър, независимо от факта, че областта, за която се отнася няма нищо общо с изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър.

Новата морска директива на Турция, или NAVTEX, е в сила от 14 април до 14 май. Според координатите, които са дадени, секторът за изследвания се намира точно до южното крайбрежие на Турция, в географската ширина на север от изключителната икономическа зона на Кипър.

Това бе потвърдено официално и от военното министерство.

Новите сеизмични проучвания отново се провеждат от изследователския кораб “Барбарос Хайредин паша”.

Въпреки че настоящеят сектор на изследвания е съвсем различен от областите в предишни морски бюлетини, част от местната преса погрешно съобщи в сряда, че площите са били повече или по-малко еднакви.

Партия Граждански Алианс също скочи. В изявление, партията заяви, че новата NAVTEX представлява “трета инвазия” на ИИЗ на Кипър” и призова президента да преразгледа възобновяването на мирните преговори.

Партията заяви, че последните действия на Турция са още едно доказателство, че тя действа недобросъвестно, прилагайки натиск с такива морски бюлетини, надвиснали над Никозия, върху кипърските гърци по време на преговорите.

Според Йоргос Лиликас, ръководител на Граждански Алианс, не е съвпадение, че новата морска директива изтича на 14 май, датата, на която се очаква мирните преговори да се възобновят.

Нито правителството, нито другите партии излязоха с изявление, очевидно наясно, че новата NAVTEX няма нищо общо с кипърската изключителна икономическа зона.

През октомври миналата година, Турция издаде морската консултативна директива и изпрати в изключителната икономическа зона на Кипър изследователски кораб, което накара президента Никос Анастасиадис да се оттегли от преговорите за мир, позовавайки се на нарушение на суверенитета на страната.

Тази заповед изтече на 31 декември, но в началото на януари Турция издаде нова, отново в райони в източната част на Средиземно море – части от морската зона на Кипър сред тях – от 06 януари до 6 април.

С посредничеството на ООН, Турция се съгласи да не поднови морската директива и оттегли  “Барбарос” от кипърски води. От друга страна, фактът, че самият Кипър няма да провежда офшорни сондажи за няколко месеца отвори прозорец за подновяването на преговорите.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*