Над 600 диагностицирани с рак на гърдата през миналата година

За миналата година 602 жени и четирима мъже са били диагностицирани с рак на гърдата в Кипър, и 64 други са починали, съобщи ръководителят на Europa Donna в Кипър Еви Пападопулу.

Пападопулу разкри тази статистиката по време на пресконференция, и обяви ежегодната „разходка” за информираността за рака на гърдата, която ще се проведе на 10 октомври.
Тази година събитието, което се провежда за шеста поредна година със съдействието на Банка Пиреос, има за своя тема стъпките за борба с рака. Участниците в т.н. поход ще носят обичайния розов шал или розови връзките на обувките.

rakОколо 7000 души участваха в миналогодишната разходка и повече от 21хиляди души подписаха онлайн петиция, която призовава тогавашния  министър на здравеопазването Филипос Патсалис да предприеме необходимите стъпки за създаването на специализиран център на борба с рака на гърдата в Кипър, в съответствие с резолюция на Европейския парламент. Резолюцията призовава държавите-членки да гарантират, в национален мащаб предоставяне на интердисциплинарни центрове за борба с рака гърдата в съответствие с насоките на ЕС.

Еви Пападопулу допълни, че здравното министерство е одобрило около половината от необходимите за създаването на центъра средствата, но останалата сума трябва да бъде одобрена от министерството на финансите. “Ние се надяваме, че ще получим зелена светлина и от министерството на финансите и призоваваме да се реагира своевременно и да се одобри останалия необходим бюджет, така че този център да се превърне в реалност”.

ракТя добави, че след създаването на такъв център за борба с рака на гърдата смъртните случай ще намалеят с 30 процента. “Тридесет на сто по-малко смъртни случаи в Кипър, това са майки, сестри, приятели и дъщери”, казва тя. Пападопулу каза, че Europa Donna Кипър стартира тази година програмата си “Gnorizo”, която има за цел да информира обществеността относно рака на гърдата чрез презентации, речи и събирания.
Тазгодишната „Разходка” в подкрепа на каузата ще започне в 17:00 от бул. Макариос и ще завърши пред Банката Пиреос, където ще бъдат поставени 602 розови и четири сини силуета за новите случаи на рак на гърдата, диагностицирани през миналата година и 64 бели за жените, които са загубили битката с болестта.

През октомври, месецът за борба с рака на гърдата ще има и редица събития, включително и танцови представления и лекции.

За повече информация посетете: http://www.europadonna.com.cy

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*