Срещата Анастасиадис-Акънджъ през уикенда вероятно ще се отложи

Президента на Кипър Никос Анастасиадис и новоизбраният лидер на кипърските турци Мустафа Акънджъ не могат да се срещнат в събота – както бе обявено по-рано във вторник.

Но те определено ще се срещнат в рамките на следващата седмица, заявяват информирани източници.

Проблемът е, че Акънджъ трябва да се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган най-напред и че тази среща не е възможно да се проведе в рамките на тази седмица.

По-рано във вторник, Анастасиадис също обяви редица мерки за изграждане на доверие, насочени към кипърските турци за подобряване на климата.

“По повод на подновяването на преговорите и силната ми вяра в необходимостта от създаването на климат на доверие, което ще работи за засилване на процеса на преговори,” се казва в писмено изявление на президента.

Той също така заяви, че начело на дневния ред ще бъде подробен списък на 28  минни полета на Националната гвардия на армията, които са разположени в северната част на областта Пентадахтилос на Кирения.

И че той лично ще предаде картите и информацията, когато се срещне с  Акънджъ.

Тези минни полета са направени преди  турското нашествие през 1974 и липсата на подробности или карти възпрепятства предишните усилията на ООН да се отърве от смъртоносните мини от двете страни на разделителната линия.

Никозия също така е готова да предаде управлението на мюсюлманските храмове в южната част обратно под контрола общността на кипърските турци  (чрез религиозна фондация Evkaf).

Бюрото за услуги на гражданите в Никозия ще наеме турско говорещ персонал, който да помогне на кипърските турски посетители . Това са местата, където се издават кипърски лични карти и паспорти наред с други неща.

Анастасиадис също приветства усилията на турската футболна асоциация да се присъедини към Асоциацията на кипърския футбол след 60 години на отделно съществуване.

Той каза, че Акънджъ също е готов да обяви “взаимно полезни” мерки за изграждане на доверие, ” които ще внушат доверие и надежда сред целия народ на Кипър”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*