Мустафа Акънджъ е новият лидер на кипърските турци

Вчерашният балотаж между двамата опоненти Ероглу и Акънджъ завърши с пълна победа на левите и Мустафа Акънджъ е новият лидер на кипърските турци в окупираните територии.

Република Кипър приветства избора на Мустафа Аканджъ като лидер на общността на кипърските турци, „един човек, който чрез своята публична дискусия и декларации посочи необходимостта от обединение на страната”, заяви пред CNA говорителят на правителството Никос Христодулидис.

Помолен да коментира резултата от изборите в окупираните райони на Кипър, Христодулидис каза, че президентът на Кипър, г-н Никос Анастасиадис е имал вече телефонен разговор с г-н Аканджъ, по време на който го е поздравил с изборната победа. „Двамата лидери изразиха желание да работят за обединението на страната ни”, добави той.

Говорителят на правителството изрази надежда, че “чрез искрен и същински диалог, можем да бъдем оптимисти, че ще се стигне до обединението на страната”.

Специалния съветник за Кипър на секретаря на ООН, Еспен Ейде също е поздравил новия лидер на кипърските турци и е заявил, че в периода 4-8 май ще бъде в Кипър, за да продължи подготовката за възобновяване на мирните преговори.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*