Министър Ненчев: Връщаме на Гърция мините, взривили се в Горни Лом

В отговор на въпрос дали смята да предложи Драгомир Петков за заместник на шефа на военното разузнаване, министърът посочи, че предпочита да не се меси и Йордан Бакалов сам да си избере заместници

До края на месеца връщаме на Гърция мините, част от които се взривиха в Горни Лом.

Това заяви в Благоевград министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от БГНЕС.

По думите му всичко в армията и въоръжените сили е “окей”, а политически теми министърът не желае да коментира.

“Търсихме всякакви възможности, въпросните мини също не са наши, а на частна фирма, която ги е внесла с изтекъл срок на годност и те са изключително опасни. Правим всичко възможно да ги върнем на гръцката страна.

Имаме нота, в много напреднали разговори сме, вярвам, че до края на месеца този въпрос ще бъде решен”, каза Ненчев на кратък брифинг след срещата си с командирите и личния състав на поделението.

В отговор на въпрос дали смята да предложи Драгомир Петков за заместник на шефа на военното разузнаване, Ненчев посочи, че предпочита да не се меси и Йордан Бакалов сам да си предложи заместници.

Министърът коментира и инцидента от събота на полигона в Анево: “За голямо съжаление въпросът със съхранението на боеприпасите не е организиран добре, има много пропуски. Трябват законодателни промени.”

“Разпоредих и с моя заповед бе извършено обучение от най-добрите специалисти в държавата на военни и цивилни, които боравят с взривни вещества. Всички служители в държавни и частни фирми трябва да преминат обучение. Коментирах този въпрос, имаме ресурс да проведем това обучение, но нека бъдат така добри държавните и частни фирми, които се занимават с такъв тип продукция, да си платят обучението”, заяви още Ненчев.

Според него тестовете, извършвани на полигона в Анево, не са съгласувани с Министерството на отбраната.

В коментар пък на изнесените тази сутрин в медиите твърдения от експерт по национална сигурност, че “Ислямска държава” борави с българско оръжие, Ненчев каза: “Не бих коментирал този факт, до мен подобна информация не е достигала, а ако има, би трябвало да се извърши някаква проверка – кога това оръжие е изнесено, откъде е закупено”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*