Министърът на труда призова предприемачи и работодатели към коректност

Явленията на незаконен и недеклариран труд ерозират системата за трудовите отношения в икономиката и създават условия за нелоялна конкуренция, която работи в ущърб на работниците и предприятията, каза вчера министърът на труда, Зета Емилианиду

Тя е убедена, че строителният сектор би могъл да действа като катализатор за икономическото възстановяване и въз основа на развитието на икономиката, строителния бизнес да се върне към растеж.

meiosi-52-ston-arithmo-adeion-oikodomis-to-a-examinoНа 20-годишното Общо събрание на Федерацията на асоциациите на строителни предприемачи Кипър –OSEOK, г-жа Емилианиду прикани предприемачите активно да демонстрират своята ангажираност, както по отношение на стандартните правила за обществени проекти, така и задълженията им във връзка с незаконния и недекларирания труд.

Министърът отбеляза, че резултатите от работата на инспекцията показват, че през последните години са извършени 15 000 проверки в строителния бранш, което представлява 75% от всички проверки.

От досегашните проверки, резултатите показват, че през 2009 г. 26% от работниците са нерегистрирани в социалното осигуряване, докато през 2015 г. тази цифра спадна до 21%, заяви министърът, като подчерта, че всеки може да разбере негативните последици.

Според министъра, вече са предвидени по-големи наказания за недекларирания труд и нелегалната заетост и социално изключване на сделки в случаите на предишни присъди за незаконен труд и недекларираната заетост. Друга много важна мярка, добави тя, е стъпката към наемането на нови служители от списъците за безработни.

В словото си тя изрази удовлетворение от връзките на работодателите с профсъюзите, които в последните години са постигнали много по отношение на качеството на услугата, трудовите отношения и безопасността и здравето в индустрията, имайки предвид, че в момента двете страни преговарят за подновяване на колективните трудови договори.

Изрази надежда в постигне на положителен резултат от процеса на подновяване на колективниите трудови договори и увери, че Министерството на труда ще бъде на разположение за предоставяне на всякаква помощ.

ИЗТОЧНИК: CNA

2 коментара

  1. Не само в строителството има нелоялност.Във всички сектори на труда е така.Например, работих в една фурна и едва, когато ме съкратиха преди да навърша 6 месеца, разбрах, че това е резон на собственика, за да не плаща първите 2 седмици, които били “ученически”. Сега работя във фирма за почистване и за нас, фирмите, на които чистим, плащат по 10 евро на час, а нашият шеф ни плаща едва по 3.90 на час. Отговорете ми моля, това лоялно ли е?

    • Питате ни дали е лоялно… Преди да започнете работа при този работодател със сигурност сте се информирали за условията и плащането. Защо тогава не заявихте, че искате примерно 5 евро или друга сума на час? Плащат ли ви осигуровки? Ако ви плащат осигуровки, тогава брутната часова ставка е по-висока. Понякога проблемите си ги създаваме сами, съгласяваме се на всякакви условия, независимо дали ни изнася или не, само за да се започне работа, а после идват коментарите. Говорете с колегите си и излезте с колективно искане и договаряне към работодателя, ако не членувате в синдикат. Не може да ви изгони всички от работа, така ще пропадне и неговият бизнес.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*