Лъч надежда за Гърция

Пробив в преговорите за гръцкия дълг
След петмесечната криза в преговорите между Гърция и кредиторите ѝ гръцкото правителство е предложило дълбоки и всеобхватни реформи, обяви ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Предложенията за реформи на Гърция са дълбоки и всеобхватни, те са “шанс за постигане на съгласие тази седмица”.

Това заяви ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум след приключването на заседанието на министрите на финансите от еврозоната

Срещата на Еврогрупата за Гърция приключи след малко повече от два часа разисквания, предаде Франс прес. Техническата работа ще продължи през седмицата, за да се постигне споразумение между Атина и нейните кредитори – ЕС и МВФ, съобщиха европейски представители.

Изказването на Дейселблум е в контраст с коментарите на германския министър на финансите Волфганг Шойбле от по-рано днес, че гръцкото правителство не е направило съществени предложения.

Гръцкият министър на икономиката Йоргос Статакис изрази увереност, че новите предложения на Атина за заздравяване на държавните финанси са извели преговорите с кредиторите от мъртвата точка, съобщава Би Би Си.

По думите му може да се очаква, че Гърция ще успее да направи дължимото плащане от 1,5 млрд. евро към Международния валутен фонд (МВФ) на 30 юни и по този начин да избегне дефолт.

Статакис даде подробности по предложението, отправено от Атина към институциите. То включва нов корпоративен данък, нов данък за богатите, повишаване на ДДС за определени стоки.

Все пак правителството на Алексис Ципрас е успяло да не преминава “червената си линия”. Например, не се предвиждат нови намаления на пенсиите и заплатите в държавния сектор, няма да се увеличава и ДДС за електроенергията.

Правителството също така ще може да върне колективното договаряне от страна на синдикатите, което е от голямо значение за СИРИЗА, посочва Статакис.

След пет месеца преговори по гръцката криза, останали в задънена улица, за днес в Брюксел бяха насрочени две срещи – на министрите на финансите от еврозоната, която приключи за малко повече от два часа, а довечера ще се съберат ръководителите на страните от валутния съюз.

Междувременно Ципрас има поредица срещи с представители на кредиторите – ЕЦБ, МВФ и Европейската комисия.

Ако до края на юни не бъде постигнато споразумение с кредиторите, Гърция може да се окаже неспособна да погаси около 1,5 милиарда евро дълг към МВФ и да изпадне в неплатежоспособност.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*