Леко напрежение, Акънджъ напусна срещата днес

Кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ напусна срещата с президента Никос Анастасиадис днес, съобщиха от CNA.

При завръщането си в президентския дворец, президентът Анастасиадис каза, че ще издаде писмена декларация, обяснявайки какво се е случило на срещата.

„Сега няма да направя коментар. Трябва да се изчака. Ще направя писмено изявление за срещата“, каза той.

Акънджъ коментира, че ще повдигне въпроса за Enosis (обединението) по време на срещата си днес с президента Анастасиадис.

Специалният съветник на ООН Еспен Барт Ейде заяви вчера, че сегашната обстановка не е добра за преговорите и че се надява лидерите да изгладят създалото се напрежение на срещата днес.

Късно в сряда, по време на церемония в Лимасол, Анастасиадис категорично заяви, че е немислимо да се поставя под въпрос кипърската гръцка воля за постигане на решение за двуобщностна федерация след 37 години диалог.

Ранната информация, че Акънджъ е напуснал срещата, беше по-късно отречена. Тойзаяви, че не е този, който е излязъл, а Анастасиадис.

Лидера на кипърските турци заяви, че кипърския президент трябва да каже публично, че решението на парламента е било грешно. „Вратата на преговорите ще се отвори, след като кипърската гръцка страна коригира грешката си“, каза Акънджъ.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*