Ковид-19: Кипърското правителство поне засега няма да обявява нови мерки

На фона на продължителния и тревожен скок в броя на новите случаи на коронавирус и хоспитализираните пациенти, президентът Никос Анастасиадес в понеделник вечерта проведе спешна среща с екипа си от експерти, но отложи обявяването на нови мерки – поне за тази вечер.

Той каза пред репортери, че ситуацията, както по отношение на огнищата, така и по отношение на броя на пациентите в болниците се наблюдава и всички решения ще бъдат обявени след два дни.

“Решенията, които трябва да бъдат взети, ще бъдат обявени, когато настъпи моментът”, каза той.

Позовавайки се на успеха на Кипър в борбата с огнищата по-рано тази година, Анастасиадес заяви, че разбира умората на хората и опасенията за икономиката, но подчерта необходимостта от защита на здравната система.

„Ако видим явления като в другите страни, тогава нито здравната система, нито икономиката ще се справят. Въпреки че много от новите случаи са сред млади хора, има загриженост ако огнището се разпространи върху възрастните хора и има увеличение на хоспитализациите, особено в отделенията за интензивно лечение и вероятно смъртните случаи“, добави той.

Броят на пациентите с коронавирус в болниците постави нов рекорд от 85 в понеделник, докато новите ежедневни случаи остават упорито над 100.

В разговор с медиите след срещата, заместник-говорителят на правителството Панайотис Сентонас заяви, че президентът е бил информиран за влошаването на епидемиологичната ситуация. Представители на държавната организация за здравни услуги, Окипи го е информирал за ситуацията в болниците.

„Експертите представиха своите виждания и предложения относно възможните мерки, които ще трябва да бъдат предприети. Те ще бъдат проучени и се очаква правителствата да вземат решения през следващите няколко дни “, каза той.

Министерството на здравеопазването обяви 111 нови случая на коронавирус от 2111 теста в понеделник, 9/11/2020.

Броят на пациентите в болница се увеличи до рекордните 85, а общият брой на случаите от началото на пандемията надхвърли 6000.

Особено тревожен е случаят в кланица в Мони, където бяха регистрирани 92 положителни теста, като голяма част от работещите в кланицата са бежанци от лагера в Кокинотримития. Води се разследване за условията на труд и живот на работниците в кланицата. Министерството на здравеопазването издаде указания на всички, които са имали контакт с някой от работещите в кланицата, да се самоизолират.

 

Източник: CyprusMail

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*