Кипър: Утре, 4/6/2021 отварят граничните пунктове

Пресичането между двете страни на острова ще се възобнови в петък след съгласието на двете общности относно мерките, които трябва да се следват поради пандемията, съобщи току що Cyprus Mail.

Очаква се преминаванията да се възобновят в петък сутринта, след 8 часа сутринта.

Преминаващите трябва да представят отрицателни сертификати за бърз тест или тест за PCR в печатна форма, не по-стари от седем дни.

Резултати от текстови съобщения (SMS) няма да бъдат приемани. Сертификатите трябва да са на английски език, за да бъдат разбрани от служителите на всяка общност по отношение на името, идентификационния номер или номера на паспорта на носителя. Непълнолетните над 12 години също трябва да представят отрицателен антигенен тест или PCR тест при преминаване.

Министерството на вътрешните работи заяви, че от петък всеки, който е можел да пътува между двете страни преди пандемията, ще може да го направи отново, при условие че има отрицателен антигенен тест или PCR тест, не по-стар от седем дни.

Позволено е преминаването на:

Всички кипърски граждани (кипърски гърци и кипърски турци) и членове на техните семейства.

Европейски граждани и членове на семейства, които са граждани на трети държави, като се има предвид, че те са придружени от гражданин на ЕС.

Граждани на Обединеното кралство и членовете на техните семейства, притежаващи разрешения за пребиваване на републиката.

Граждани на трети държави, притежаващи разрешения за пребиваване в Република Кипър.

Граждани на трети държави с кипърска виза (90 дни).

Граждани на трети държави от безвизовия списък (90 дни – включително граждани на Обединеното кралство, които нямат разрешения за пребиваване в Република Кипър).

Граждани на трети държави, притежаващи разрешения за пребиваване в други държави-членки на ЕС (90 дни).

Граждани на трети държави, притежаващи шенгенска виза, двойна или многократна (90 дни).

„Техническият комитет по здравеопазване ще прави оценка на епидемиологичната ситуация на пунктовете за пропускане на всеки 15 дни и в зависимост от случаите на Covid-19, политиката на преминаване ще бъде съответно коригирана“, каза министерството.

Съгласно споразумението, епидемиологичната ситуация ще бъде категоризирана като:

ниво 1 (зелено) без ограничения;

ниво 2 (оранжево) със  седемдневен отрицателен бърз или PCR тест и ниво 3 (тъмно червено) затворено за широката общественост и

в случай на ниво 3 (тъмно червено) кръстовищата ще бъдат достъпни само по здравословни причини (72 часа отрицателен PCR тест) и преминаване за работа, образование, пребиваване (седемдневен отрицателен бърз или PCR тест).

Кипърско-гръцкият съпредседател на техническия комитет по здравеопазване Леонидас Филакту заяви пред Cyprus Mail, че се очаква двете страни да обсъдят и въпроса за хората, които са напълно ваксинирани.

Филакту каза, че предложението на гръцко-кипърската страна да освободи напълно ваксинираните от представяне на отрицателен тест, е отхвърлено от страна на кипърските турци. Той каза, че въпросът ще бъде обсъден, след като правителството одобри ваксината Sinovac. Повечето кипърски турци са ваксинирани с китайската ваксина Sinovac, която все още не е одобрена от правителството на Република Кипър.

Правителството ще достави утре 5000 ваксини Астра Зенека в окупираните територии, които ЕС е запазил за Кипър.

Бизнес кръговете и партиите на север призовават за повече ваксини от тези, придобити чрез ЕС, с аргумента, че кипърските турци са получили само малка част от количествата, на които имат право.

Снимка CNA

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*