Кипър: Синдикатите предупреждават, че ще се борят с намаляване на заплатите, след като схемите за подкрепа приключат

Задава ли се нова вълна от безработица в Кипър?

Кипърските синдикати отправиха предупреждение, заявявайки, че ще се борят срещу всеки опит на работодателите да намалят заплатите или да намалят обезщетенията, свързани с работниците, след като правителствените схеми за специална подкрепа за Covid-19 приключат през октомври, пише Cyprus Mail.

На среща на синдикатите SEK, PEO и DEОK с министрите на труда и финансите бе обсъдена ситуацията на пазара на труда, след като схемите за подпомагане приключат през октомври. Вероятността хиляди да се влеят в редиците на безработните, никак не е малка.

Андреас Мацас, главен секретар на SEK, каза, че възстановяването и растежът в икономиката могат да се върнат бързо, освен ако няма втора вълна от Ковид-19.

Битката ще бъде с работодателските организации, които се стремят да намалят заплатите и обезщетенията под “претекст” – както той се изрази – да не се налага да уволнява хората.

Синдикалният лидер заяви, че бизнесът е получил значителна държавна подкрепа по време на коронавирусната ситуация и сега е техен ред да върнат нещо.

Работодателите могат и трябва да се възползват максимално от новите тенденции – като например работа от дома – вместо да се опитват да променят трудовите договори под лозунга „гъвкавост на работата“.

От своя страна, ръководителят на профсъюза PEO Памбис Кирицис заяви, че неотдавнашните коментари на работодателите за намаляване на заплатите “провокират обществените настроения”.

И предупреди, че синдикатите ще „реагират решително на всеки опит за прехвърляне на тежестта на тази криза върху работници и заплати“.

Отбелязвайки, че в момента все още е в сила мораториум върху уволненията за онези предприятия, които са се възползвали от правителствените схеми за подпомагане, Кирицис каза, че дори след като мораториумът приключи, министерството на труда трябва да затрудни работодателите да манипулират със заплатите и обезщетенията.

Още през юли министърът на труда Зета Емилианиду изрази загриженост относно предстоящия скок на безработицата през октомври, след като защитните мерки приключат.

Държавните субсидии за покриване на част от заплатите на служителите в затруднения бизнес трябва да приключат през октомври и има опасения, че работодателите ще започнат вълна от уволнения.

Изказвайки се в парламента тогава, Емилианиду каза, че е „неприемливо“ бизнесът да уволнява хората, след като субсидиите спрат.

В опит да предотврати внезапния скок на безработицата, министерството на труда планира да издаде разпореждане, забраняващо на предприятията, които са се възползвали от схемите за облекчение, да издават известия за уволнение на служителите до края на октомври.

Такива известия ще могат да бъдат издавани едва след 1 ноември. Като се има предвид, че известието се издава четири до пет седмици преди уволнението да влезе в сила, всякакви реални уволнения ще настъпят по-късно, през декември.


Междувременно министерството на труда съобщи, че 4 септември е крайният срок за подаване на онлайн заявления за участие в специални схеми за периода от 1 август до 31 август.

Заявленията могат да се подават до полунощ на 4 септември. Не се приемат закъснели заявления.


 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*