Тази година е възможен ръст на кипърската икономика

Министерството на финансите прогнозира тази година ръст на икономиката на страната с 2%, при условие, че правителството продължи курса на реформи

Растежът може да дойде от частния сектор, при условие, че ситуацията с необслужваните кредити се подобрява, което ще помогне за създаването на нови работни места, заяви Мариос Тсиакис, ген.секретар на Камарата на търговията и индустрията. А публичният сектор трябва да спазва строга дисциплина по отношение на разходите и да намали бюрокрацията, с цел улесняването на нови инвеститори, добави той.

Миналогодишния ръст от 1,6% не бива да бъде подценяван, защото дори този малък растеж е първият от 2008-ма насам. Реформите в публичния сектор изискват строго регулиране в наемането и прехвърлянето на държавни служители и техните заплати, което ще даде възможност да се запазят разходите на правителството, коментира той.

Все още остават рисковете, свързани с геополитиката и еврото. Референдумът в Обединеното кралство за членството на страната в Европейския съюз може да се отрази на силата на британската лира, която е основен фактор за търсенето на ваканционни пакети в Кипър от британски туристи.

Тсиакис  препоръча съюзите да се въздържат поне за сега от исканията за увеличаване на заплащането, извън рамките на частните фирми, които могат да си го позволят.

Майкъл Макбрайд, адвокат от Лимасол, чиято фирма обслужва местни и чуждестранни инвеститори коментира, че бизнесът започва да укрепва, колкото и крехко да е това, но причините се дължат на външни фактори.

Според него, Китай или Азия не са основната причина за икономическата несигурност. Според него световната икономика е навлязла във фаза на дефлация и ще мине време, докато се обърне в правилната посока.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*