Нивото на водните запаси в Кипър е трагично ниско

 

Нивото на водата в язовирите в Кипър e отчайващо ниско, а и прогнозите на синоптиците са за продължаващо топло и слънчево време.

Говорейки по държавното радио, Никос Неоклеос заяви, че наличността на вода в резервоари в цял Кипър е 63 милиона кубични метра, едва 21 на сто от общия капацитет.

сушаРезервоари, свързващи се към Южния конвейер – най-голямата  водоснабдителна мрежа в Кипър, съдържат само 27,7 млн.куб.м., или 14.6% от целия капацитет. Миналата година резервоарите са имали два пъти повече от сегашното количество вода. „Ситуацията е сравнима със сушата от 2008 г., когато правителството на Кипър доставяше вода до Кипър от Гърция с танкери“, каза Неоклеос. „За щастие, сега имаме четири нови пречиствателни инсталации, които произвеждат общо 220,000 кубични метра вода дневно, покриващи нуждите от водоснабдяване на Никозия, Лимасол, Ларнака и Фамагуста“. Най-мрачни са перспективите за Пафос, който няма пречиствателна станция.

„Градът е разполагал със станция, но договора с оператора е изтекъл. Ние се опитахме да продължим договора, но от правната служба заявиха, че е незаконно и трябва инсталацията да бъде демонтирана до края на годината“. „Също така, колкото по-малко е водата, толкова по-лошо й е качеството. Оцеляването на рибата също е застрашено, поради ниското количество кислород в по-малко количество вода. Синоптичната прогноза също не е обнадеждаваща, не се очакват валежи в близките 5-6дни и земеделските производители също са обезпокоени“, коментира ситуацията Неоклеос.

Най-големият резервоар на Кипър – Курис – в момента има 12,8 млн.куб.м. или 11.2 на сто от капацитета си.

Резервоарът за Калавасос има 2,8 млн.куб.м. вода или 16.8 на сто.

Армину – 23 на сто от капацитета, Аспрокремос – 40 на сто, и Гермасоя само с 5 на сто е пълен.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*