Кипър: Партиите търсят отговор за подслушването и следенето на телефоните

Не само американците подслушват висшите европейски политици

Политическите партии в понеделник повдигнаха отново въпроса за техническото наблюдение на телефоните от Разузнавателната служба на Кипър (KYP), разрешено от правителството.

подслушванеАндреас Пентарас, наскоро – началник на KYP, насочи вниманието към този въпрос, съобщавайки за купуването на софтуер – използван да „зарази” смартфоните и други устройства с интернет връзка, а това е било одобрено от Министерския съвет.
Депутатът от Зелената партия Джордж Пердикис заяви по телевизията, че след разкритието, той лично е говорил по телефона с президента, който го е уверил, че не е бил информиран за закупуването на софтуера. От Зелената партия поискаха президента да изясни въпроса по време на заседание на Националния съвет във вторник.Обърнато бе внимание на самия коментар на Андреас Пентарас, че той лично ходатайствал за спиране използването на тази технологията, поради злоупотреби, особено за политически цели.
Неговите забележки могат да бъдат тълкувани по два начина: или че той иска да сложи край на подслушването на политици, или че някои партии са се опитали да използват своето влияние върху KYP, за да шпионира политическите противници.
Някои медии – без да цитират източници и доказателства – съобщиха, че обикновените граждани също се подслушват.

Бързото подаване на оставката на Андреас Пентарас беше изненадващо, имайки предвид, че подслушването е факт и се случва от десетилетия тук. Оставката е опит да се спре обсъждането на въпроса и да се защити Анастасиадис (шефът на Разузнавателната служба на Кипър – KYP се назначава пряко от президента).
Но миналата седмица местните медии насочиха вниманието отново по този въпрос, публикувайки копие от фактура от декември 2014 г., издадена на името на KYP за закупуване на технологии за наблюдение и подслушване.

anonimnite-maska1Публикуваната фактурата разкрива, че KYP е платила € 35 000 за стоки – “Android Platform”, “No.5 Agents Software License”, “Physical Infection Vectors”, и “Remote Mobile Infections”.
Издателят на фактурата е “HT Srl” или HT Ltd. Това е наименованието, използвано от Hacking Team, италианска компания, която продава системи за проникване и наблюдение на правителствата.

Фактурата заKYPе част отсъдържанието наторентфайл от 400GBразбитот хакери, след като те нападналиHackingTeamминалата седмица.Торентфайласъдържафактурина фирмата, вътрешни документи, изходен коди имейлсъобщения.

Няколко страни, различни от Кипър са посочени като клиенти.
Съдържанието на торент файла е било качено на сайта Wikileaks, и са изцяло на разположение по ключови думи за търсене.

След тези събития, Пентарас излезе с изявление, отбелязвайки, че технологията се използва единствено за целите на националната сигурност.

Той каза, че неотдавнашните действия на KYP в борбата с международния тероризъм са очевидни. Той имаше предвид задържането на ливанеца за притежание на осем тона амониев нитрат в Ларнака и с връзки в Хизбула.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*