Кипър отбелязва 42 години от преврата на 15 юли 1974 година

 

Правителството в неделя почете паметта на загиналите по време на преврата от 15 юли 1974 г. срещу тогавашния президент на Република Архиепископ Макариос ІІІ.

Присъстваха всички министри и областни управители и положиха венци.

Превратът в Кипър от 1974 г. е военен преврат извършен от кипърската армия и гръцката хунта. На 15 юли 1974 г. те свалят законно избрания президент Макариос III Кипърски и го заменят с про-Еносис националиста Никос Сампсон, който формира марионетно правителство. Целта на този преврат е анексирането на остров Кипър от Гърция и създаването на Гръцка република Кипър. В отговор на военния преврат, на 20 юли 1974 г., Турция нахлува на острова, позовавайки се на Гаранционния договор от 1960 г. Така Република Турция взима контрол над северната част на страната и разделя Кипър със Зелена линия, откъсвайки около една трета от общата територия на острова. Кипърските турци установяват самостоятелно правителство, което те наричат Турска федеративна държава Кипър (ТФДК) с Рауф Денкташ като президент. През 1983 г. те провъзгласяват Севернокипърската турска република в северната част на острова, която продължава да бъде факт и до наши дни, призната единствено от Турция.

„Загубите от трагичната 1974 г. са много убити, изчезнали, бежанци, и унищожаването на нашето културно и религиозно наследство“, каза министърът на образованието Костас Кадис, който присъства на възпоменателната служба в Пафос.

„Четиридесет и две години по-късно, нарушаването на основните човешки права и свободи на нашия народ продължава“ каза Кадис.

Всяка година, на 15 юли сирените ще зазвучат точно в 8:20 часа сутринта, времето на започване на преврата.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*