Извинение за закъсняла идентификация на гръцките войници, загинали през 1974

Вчера Комисарят по хуманитарните въпроси към Президентството Фотис Фотиу отправи извинение от името на правителството на Кипър към семействата на гръцките войници, загинали при свалянето на самолета им от приятелски огън през 1974 г. за забавянето на изкопаването и идентифициране на останките им.

По време на посещението си в Комитета за безследно изчезналите лица (CMP) – лабораторията в Института по неврология и генетика в Никозия, с гръцкия посланик Илиас Фотопулос, Фотиу каза, че останките на 15 от 31-те гръцки командоси, загинали при инцидента вече са идентифицирани.
Останките бяха ексхумирани миналата година.

Последните идентификации са общо 28, остават да бъдат идентифицирани още три.

“Днес е един труден ден за всички нас”, каза Фотиу. “Това е ден, изпълнен със смесени чувства, чувство на гордост, благодарност и уважение към семействата, които в продължение на 42 години са чакали търпеливо да погребат останките на своите роднини. Изразявам от името на държавата ни извинението ни за голямото закъснение.”

Самолетът Noratlas е свален на 22 юли 1974 г. от приятелски огън като кипърските гръцки войници го взели за вражески. Загиват 28 командоси и четиричленния екипаж. Оцелява само един, който скача с парашут от горящия самолет малко преди падането на самолета.

Посланикът на Гърция Кипър – И.Фотопулос изрази благодарността си към правителството на Кипър и към екипа в Института по неврология и генетика в Никозия.

От участващите в мисията през 1974-та 15 гръцки самолета, два са свалени от приятелски огън и се намират в 10 метров ров в старото летище на Никозия, контролирано все още от силите на ООН. До този момент все още не е взето решение да бъдат изровени.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*