Кипър начело в ЕС по кръводаряване

Кипър се нарежда на първо място сред страните от ЕС за кръводаряването, беше обявено в понеделник.

Изумителните 7% от населението са регистрирани кръводарители в Кипър и така островът се класира 62 от 236 страни по света за кръвдаряване.

Статистиката беше направенаь, за да отбележат Световния ден на кръводарителя, което се случва под мотото “Благодаря, ти спаси живота ми.”

Здравният министър Филипос Патсалис каза: “Кипър е един чудесен пример за останалия свят по отношение на неплатените доброволни донори на кръв.”

В Кипър 62 000 кръвни единици са дарени и 100 000 кръвни продукти са прелети всяка година, сума, която “е изключително голям за населението на Кипър”.

Пацалис добави: “Кръводаряването се е увеличило през последните години. Над 60% от големите ученици сега дарят кръв. “

От другата страна на острова голям процент от населението страда от таласемия, което означава, че има голямо търсене на кръв.

Таласемия е заболяване на кръвта, предавана генетично, при която тялото прави ненормално форма на хемоглобина. Хемоглобинът е протеин в червените кръвни клетки, който пренася кислорода. Резултатите от това разстройството са, че голям брой червени кръвни клетки се разрушават, което води до анемия.

Здравният министър каза: “Има много рядко ситуация, в която търсенето надвишава предлагането, но Министерството на здравеопазването работи неуморно, за да има достатъчно количество от качествена кръв на разположение.”

2 коментара

    • Не можем да се съгласим с коментара ви! Колко емигранти в Кипър ходят доброволно и безплатно да дават кръв? От българите много малко, но все пак има, докато за другите общности статистиката не показва никакви данни. Кръводаряването в Кипър се организира между познати, фирми, организации, институции и всеки, който може, дава. В годините се е превърнало в традиция. Кипър не търгува с кръв и производните й и ако ви се наложи операция с вероятност за кръвопреливане, искат предварително осигурена кръв. А ако не успеете да се организирате, заемат от кръвната банка, а после я връщате.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*