Ейде и Коциас обсъдиха сигурността на федерален Кипър

Никос Коциас

Гръцкият външен министър Никос Коциас заяви в понеделник, че специалният пратеник на ООН за Кипър Еспен Барт Ейде е представил окончателно решение на спора за сигурност на разделения остров.

Говорейки в Атина с норвежкия дипломат Коциас, чиято страна е един от гарантите за Кипър, каза също, че двамата са имали “искрена”и “съществена “дискусия.

Той добави: “(считам, че) Г-н Ейде сега знае по-добре и може да разбере в детайли позициите и аргументите на гръцкото правителство.”

Ейде се връща в Никозия във вторник, за да вземе участие в насрочената среща в сряда между президента на Кипър Никос Анастасиадис и кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ.

Миналата седмица, вътрешни лица заяви, че главните преговарящи са получили както положителни, така и отрицателни сигнали по деликатния въпрос за гаранциите за сигурност в обединения федерален остров.

И че топката е в полето на Турция, която сега е в политически вълнения и никой не знае дали това би могло да помогне на преговорите, водени с посредничеството на ООН  или не.

“Анкара би могла повече или по-малко да заеме твърда линия по въпроса за сигурността, така че всичко зависи от новото правителство, което ще бъде сформирано и това не е окуражаващо за мирния процес”, заявяват вътрешни източници.

“Но другите двама поръчители – Гърция и Великобритания – съответно изпращат положителни сигнали, те изглеждат готови да оставят новата република да стъпи на крака в рамките на ЕС”, добавят още те.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*