Рибарите призовават държавата да изгони делфините

Отчаяни рибарите в цял Кипър казват, че губят хиляди евро всеки ден, защото запасите от риба тон около острова биват изяждани от големия брой делфини.

Поради факта, че делфините са класифицирани като застрашен вид, кипърските рибари не са в състояние да прибегне до своите собствени мерки за запазване на делфините в залива и вместо това призова правителството да се намеси и да “спаси нашата професия”.

“Един от трите лодки, които излязоха на риболов днес, улови 110 риби – от които 100 са били ухапани от делфини оставяйки само 10 годни риби за продаване”, каза Евангелос Коста, рибар от Ормидия.

Корабчето на Коста – по-голяма лодка от тези на неговите колеги рибари – е имало улов от 800 кг риба, от които само 80 могат да бъдат продадени само за 600 евро.

Делфините патрулират водите на Кипър около 30 до 40 км от острова.

“От деня, в който започнахме улов на риба тон по крайбрежните води на Каво Пила до Каво Греко преди три седмици, не можем да свържем двата края и призоваваме държавата да се намеси и да ни помогне.”

“Ние не искаме да убиваме делфините. Ние не искаме да им навредим, но искаме държавата да ни помогне. Ние не искаме пари, а да ни се помогне да си вършим работата, което означава слагане на импулсно електрическо поле или други подобни начини да ги възпрат.”

bileti-444

“Всеки кораб губи около 800 евро всеки ден, но ние не искаме пари от правителството. Искаме да работим. Искаме делфините да си тръгнат.”

Друг рибар, Андреас Папуцас, казва, че Пафос също страда в резултат на увеличаването на делфините и че “опитът на предишното правителство да помогне, не е успял.”

Според Папуцос, делфините са вредни и за техните риболовни мрежи и линии.

“Тъй като от 20 май ние се сблъскваме с огромни проблеми ежедневно. Проблемът се е увеличил много през този сезон, тъй като делфините са защитен вид и са значително увеличени в цифри. ”

Министерството на рибарството и морските изследвания в момента търси начини за справяне с проблема.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*