Без банкова тайна за офшорките

България ще получава информация за банкови сметки на свои граждани и фирми в над 51 държави

България ще получава информация за банкови сметки на свои граждани и фирми в над 51 държави. Сред тях са страните от Европейския съюз, както и държави от Азия, Африка и Южна Америка. Включени са офшорни зони като Лихтенщайн, Британските Вирджински острови, Каймановите острови и о. Ман.

офшоркиДържавите са част от многостранно споразумение за автоматичен обмен на данни, към което България също ще се присъединява с решение на кабинета, съобщи правителствената пресслужба.

Предстои споразумението да бъде одобрено от Глобалния форум за обмен на информация към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). След това трябва да бъде ратифицирано от Народното събрание, за да влезе в сила.

Споразумението беше подписано от 51 държави още през октомври м.г., припомнят от Министерския съвет. Към него постепенно се присъединяват и други страни. Предвидено е обменът на финансова информация за част от държавите, които са се присъединили към споразумението от самото начало, да започне от 2017 г., а от 2018 г. ще го правят всички.

Подписването на споразумението през миналата година стана повод за възторжени изказвания от страна на европейските лидери.

„Това бележи края на данъчните измами чрез тайни банкови сметки“, обяви тогава финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле. Според него трябва да се предприемат още действия в тази посока, защото „банковата тайна в стария й вид е вече отживелица“.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*