Кипър е отворен към Турция, ако има решение

Енергийният министър Йоргос Лакотрипис каза, че природният газ може да стигне до Европа през Турция, но само ако експертните проучвания съвпадат и има решение на кипърския проблем.

Министърът говори за турски вестник “Миллиет”, като подчерта огромния потенциал на ролята, която Кипър може да играе в източната част на Средиземно море, ако проблемите в региона бъдат решени.

“Ако можем да имаме честно, жизнеспособно и функционално решение, тогава инвеститорите ще дойдат в страната. Ние всички можем да се възползваме от това “, каза той.

Турция има нужда от партньори и сътрудничество в региона, каза министърът и добави, че Кипър може да стане един остров на мира и стабилността.

Лакотрипис каза също, че проучванията вероятно ще продължат и че се надява, че производството може да се осъществи най-рано през 2018 или 2020.

Той говори за положителните аспекти на намирането на решение за Кипър и отбеляза, че при липсата на мир, Кипър ще трябва да се справя сам.

“Резервите от газ, разположени край бреговете на Кипър, могат да доставят на острова електроенергия за следващите двеста години”, каза министърът.

Но министърът не ограничи своите коментари само за енергията. Той също говори за огромния потенциал на пазара на туризма в Турция.

“Ние не трябва да се съсредоточаваме само върху енергийните въпроси. Туризмът също е важен. Турция има 80 милиона души и това може да се превърне острова в рай”, каза Лакотрипис.

Турският вестник отпечата и допълнителни коментари до интервюто на министъра. Сред тези коментари, беше възражение от кипърските турци да се действа в унисон с кипърските гърци по въпроса за енергетиката.

Лакотрипис призна, че правителството не е получило очакваните резултати, на които се е надявало, тъй като ENI се нуждае от повече време, за да направи оценка на ситуацията. Но проучването ще продължи и в бъдеще, каза той.

Лакотрипис направи открита покана за среща към турския министър на енергетиката Танер Йълдъз, когото той определи като “добър министър”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*