Руските туристи ще намаляват още

Броят на руските туристи в Кипър вероятно ще се понижи с 40% тази година в сравнение с 2014 г., каза пред журналисти изпълнителният директор на една от най-големите хотелски групи в Кипър.

Руснаците започнаха да се стичат към острова след падането на Съветския съюз, привлечени от целогодишното слънце, пясъчни плажове и курорти, които се стремят да отговарят на техните нужди.

Но броят на руските посетители започна да пада в края на миналата година, след като рублата загуби почти половината от стойността си заради по-ниските цени на петрола, стагнацията на растежа и западните санкции заради ролята на Москва в Украйна.

Тази тенденция изглежда ще продължи и през цялата 2015.

“Последиците от кризата в Русия ще бъдат голям удар за хотелиерите в Кипър, особено за тези, чиито операции са силно зависими от руския пазар”, каза Спирос Караолис, изпълнителен директор на Kanika Group.

“Основните причини са обезценяване на валутата и икономическата ситуация, която намалява покупателната способност на руските туристи”, добави той.

Руските пристигания са паднали от септември до края на годината в сравнение със същия период през 2014 г., въпреки прогнозите за увеличение, направени в началото на годината, каза Караолис.

Той също така очаква спад в броя на шведските туристи през 2015.

“За съжаление ние не вярваме, че това намаление може да се компенсира с други пазари, дори ако може да се постигне увеличение на пристигащите туристи от други страни”, добави той.

Министърът на енергетиката, търговията, индустрията и туризма Георгиос Лакотрипис предаде същото съобщение на годишната конференция на Сдружението на хотелиерите в Никозия през миналата седмица, като каза, че и приходите са паднали през втората половина на 2014 г., и подчерта  “уязвимата, чувствителна и променлива” природа на туризма.

Кипър привлече 2,4 милиона туристи миналата година, сочи статистиката. Тази цифра се задържа над два милиона от 1997 г. насам, и възлиза на 11,5% от БВП на страната.

636759 руски туристи са дошли на острова през 2014 г., но пристиганията са спаднали средно с 20,8% на годишна база на година от септември до декември 2014 година.

Това е най-големият спад от 2009 г. насам, когато страничен ефект от глобалната финансова криза намали броя на руските посетители за годината с 17.8%.

Лакотрипис каза още през миналата седмица, че насърчаването на туризма е била една от основните теми при посещението на президента Никос Анастасиадис в Москва.

Кипър има за цел да привлече инвестиции за подобряване на туристическата инфраструктура.

Комплексът на яхтеното пристанище в Лимасол с луксозни апартаменти и стоянки за яхти бе открит през 2013 г., а египетският инвеститор Нагиб Сауирис заяви през януари, че ще инвестира 220 милиона евро в изграждане на подобно съоражение в Агия Напа. Очаква се работата по новия проект да започне през 2015 г. и да бъде завършен в рамките на три години.

В допълнение Министерският съвет одобри законопроект, позволяващ изграждането на първия по рода си казино курорт в Кипър.

Тринадесет оператори досега са проявили интерес към управлението на курорта, който ще струва по изчисления около половин милиард евро.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*