Подкрепа за откриването на пропускателните пунктове в Никозия

Кметът на Никозия Константинос Йоркаджис е представил писмо до кипърския президент, в което моли за подкрепата му за отваряне на нови пропускателни пунктове – за пешеходци между стените на Никозия и още един пункт за превозни средства.

Според съобщение за пресата от Община Никозия, писмото е предадно миналата събота по време на разходката на президента Анастасиадис и кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ по улица Лидра в стара Никозия.

Същото писмо е предадено и на лидера на кипърските турци от кмета на окупирана Никозия, Мехмед Харманджъ.

Кметът на Никозия е поискал от Анастасиадис подкрепата му за отваряне на всички пропускателни пунктове за пешеходци в Никозия – в рамките на стените – и още един пункт за превозните средства в източната част на града.

В писмото се отбелязва, че през последните десет месеца “имахме възможност с г-н Харманджъ да обсъдим различни приоритети за Никозия и да излезем с общ дневен ред”, добавяйки, че “ние вярваме, че отварянето на всички пропускателни пунктове може да има положителен принос в сътрудничеството между хората и може да засили съвместните ни усилия за икономическо, социално и културно възраждане на нашия град “.

“На първо място в дневния ред е откриването на Пафос гейт. Конкретната област, където пет религиозни общности на Кипър съжителстват е много специална и важна “, се посочва, като се отбелязва, че ако тя се развива по правилния начин, то може да бъде пример за мултикултурализма и съжителството на религиите.

Освен това писмото отбелязва, че “ние считаме, че е много важно това, че в нашите усилия имаме подкрепата на петте религиозни лидери на Кипър архиепископ Хризостом II, мюфтия Талиб Аталай, Арменския архиепископ Нарег Алемезян, маронитския архиепископ Йосиф Суейф и Латинския патриаршеския викарий за Кипър Георгиос Край”.

В заключение се казва, че Община Никозия смята, че Никозия може да служи като пример за реализирането на общата визия за мирно съжителство, сътрудничество и зачитане на човешките права в Кипър.

37% от територията на Република Кипър е заета от турски войски след турската инвазия през 1974 г. ООН посредничи при преговорите, имащи за цел обединението на острова, възобновени този месец.

Кипър е пълноправен член на ЕС от 2004 г. насам, а Никозия е единствената разделена столица в Европа.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*