Кипър: Договориха минималните работни заплати в хотелиерството

Указът влиза в сила от 01/01/2020 година

Кабинетът в сряда издаде указ за минимални заплати за редица професии в хотелиерството.

Според зам.говорителя  на правителството Панайотис Сентонас, решението следва споразумение, постигнато между хотелиерите и синдикатите за подновяване на колективния трудов договор в хотелиерството. Той включва списък с минимални заплати за 19 професионални категории.

Според постановлението, заплатите на съществуващия персонал в хотелиерството трябва да бъдат съответно коригирани, ако са по-ниски.

Заплатите се отнасят до 38-часова, петдневна работна седмица и влизат в сила от 1 януари.

Декретът предвижда, че портиерите с до шест месеца работа и асистент рецепционисти с до три месеца обслужване трябва да получават поне 870 евро на месец или 5,28 евро на час.

Обучаващите се сладкарски готвачи с опит до шест месеца трябва да печелят 900 евро на месец или 5,47 евро на час, а минималните заплати за сладкарите са определени на 935 евро на месец.

Камериерките със стаж до три месеца ще получават поне 920 евро на месец, а редовните камериерки – 970 евро.

Работещите на мини бар ще получават 1070 евро.

Колективният договор беше подписан миналия месец от министъра на труда Зета Емилианиду и асоциацията по хотелиерството след дълги и трудни преговори.

Министър Емилианиду определи споразумението като балансирано и такова, което ще помогне както на служителите, така и на бизнеса.

Република Кипър няма закон за минималната работна заплата, но изискването за минимална заплата за определени професии се ревизира ежегодно с постановление на кабинета, което влиза в сила на 1 април всяка година.

Минимална ставка на възнаграждението от 870 евро на месец е за магазини, медицински сестри, чиновници, фризьори и асистенти за детски ясли и градини.

един коментар

  1. Значи тези които не могат да пишат и четат, и не знаят езици ще са по- добре платени……..Браво!!!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*