Анастасиадис хвали Путин за посещението си в Москва

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис  похвали себеотрицанието, показано от руския президент Владимир Путин, като отбелязва, че на консултациите за двустранни споразумения, подписани по време на официалното му посещение тази седмица в Русия, Путин не е искал никакви отстъпки, които може да създадат напрежение между Кипър и неговите европейски партньори или неговите трансатлантическите съюзници.

Говорейки по време на пресконференция в ТАСС в четвъртък, президентът Анастасиадис заяви също , че официалното му посещение в Русия е преминало при пълен успех.

В отговор на въпроси относно изразената позицията, че санкциите не са полезни и че кризата в Украйна трябва да бъде решена с дипломатически диалог, той каза, че Кипър не е в конфликт с европейските си партньори. В ЕС, обясни той, демократичният принцип за правото да се говори и правото да се изразява особено мнение работи перфектно. Следва се правилото, каза той, да се провеждат консултации и да се намира взаимно приемливо решение.

В същото време той подчерта, че е добре известно, че Кипър не е единствената държава-членка на ЕС, която е изразила загриженост по въпроса за санкции срещу Русия. “Друга група от държави-членки също се отзоваха”, каза той, добавяйки, че ако те не бяха изразили различно мненията от това на другите, които са били категорични за вземането на строги мерките, евентуално санкциите биха били много по-строги, без това да доведе до положителен резултат.

Той потвърди позицията си, че не военните мерки и санкциите са отговорът за кризата в Украйна, а дипломатическия диалог, зачитането на териториалната цялост и суверенните права на всяка страна и спазването на човешките права на всички граждани.

Президентът Анастасиадис даде да се разбере, че позицията му не е срещу Украйна. Точно обратното, каза той, “ние искаме да се избегне гражданското разделение”, като добави, че трябва да има разговори за решаване на въпроса, така че всички жители на Украйна да може се чувстват, че техните човешки права са защитени.

Това, посочи той, “е моето мнение като лидер на държава, която е под турска окупация от 1974 г.”

В отговор на въпрос върху съществуващото военно споразумение между Кипър и Русия, ревизирано тази седмица, той каза, че е това стар договор, който само е бил актуализиран.

“Сега е договорно условие, че руският флот ще бъде в състояние да използва съоръженията на пристанището на Лимасол не само в случаите, които са били договорени до сега, но и в други случаи, които са свързани с борбата срещу тероризма, трафика на наркотици, контрабандата и други “, обясни той.

Президентът Анастасиадис изрази пълната си благодарност към президента Путин, който “бидейки наясно с проблемите, към които хората в Кипър са чувствителни, не поиска и най-малкото, което може да създаде трудности за нас с нашите партньори или трансатлантическите ни съюзници.”

Той нарече Путин безкористен лидер, който се интересува от доброто на страната си и нейните интереси, но не пренебрегва и тези на други страни.

В отговор на въпрос за това какво ще струва военното споразумение, той каза, че то няма да струва нищо.

Запитан при какви обстоятелства санкциите срещу Русия ще бъдат смекчени, той заяви, че ЕС настоява за прилагането на споразуменията от Минск. Ако прекратяването на огъня се поддържа и започне диалог , за да се стигне до решение “тогава аз съм сигурен, че никой не би искал продължаването на санкциите срещу Русия”, добави той.

В отговор на въпрос за кипърския проблем, той очерта последните развития в усилията за постигане на решение и увери, че той е направил всичко възможно за подновяването на конструктивния диалог, но също така подчерта, че такъв диалог не може да започне, ако условията на взаимно уважение са налице, нито в условията на изнудване.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*