Кипърският гръцки преговарящ вижда възможно подновяване на преговорите през април

Андреас Марвоянис

Андреас Мавроянис, преговарящият от кипърската гръцка страна в междуобщностните преговорите по кипърския въпрос каза, че е възможно възобновяване на блокираните преговори през април.

По време на лекция в Лондонското училище по икономика в понеделник вечерта Мавроянис каза: “Вярвам, че вече имаме основания да считаме, че това (възобновяване на преговорите) би било възможно през следващите седмици,  вероятно през април, но не се знае точно. Но можем да намерим път напред, защото от една страна изтича турската NAVTEX в началото на април, а и ние ще прекъснем търсенето, което се провежда от ENI. Така че може би това ще даде възможности за възобновяване на преговорите. Ще видим какво ще стане. Важното е да спрат нарушенията. ”

Позовавайки се на позицията на Турция, той каза, че “тя трябва да осъзнае, че разрешаването на въпроса ще създаде печеливша ситуация. Но за да се случи това, Турция трябва да приеме, че Кипър е бил и ще остане автономна държава в източната част на Средиземно море. ”

В отговор на въпроси от присъстващите и на председателя на събитието Джеймс Кер-Линдзи, Мавроянис отхвърли идеята за срокове в преговорите. “Не защото ние не искаме да работим възможно най-бързо, но ако се определи срок може да се създаде впечатлението, че ако той не бъде спазен, ще се търси алтернативно решение. Що се отнася до нас, ние отказваме да обсъждаме това, което някои хора наричат ​​”кадифен развод” или разговор за създаването на две държави. (…) От етична и морална гледна точка аз отказвам да мисля за бъдещето на моята страна от гледна точка на пълно разделение. ”

Той обаче предупреди, че трябва да бъдем реалисти за сроковете. Не могат да се игнорират някои основни фактори, най-сериозният от които е политическата ориентация на Турция днес, която той определи като “наистина много, много тревожна за всички нас. ”

“Налице е пълна промяна на ориентацията към прогресивна ислямизация на обществото в Турция. Виждаме, че те не се интересуват от модернизирането на тяхното общество … и не са заинтересовани реално да вървят по пътя на присъединяване към ЕС.  Турция се опитва да играе много опасни игри в региона.”

Мавроянис предупреди още: “Ние трябва малко да побързаме , защото ако изчакаме още няколко години, няма да я има общността на кипърските турци или те няма да бъдат представлявани от своите лидери”.

“Времето на Кипър изтича и трябва да направим нещо възможно най-скоро. “(CNA)

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*