Бан Ки-Мун призова за подновяване на мандата на UNFICYP

В последния си доклад за мироопазващите сили на ООН в Кипър (UNFICYP), генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун насърчи двамата лидери да запазят набраната скорост на преговорите за Кипър и да продължат усилията си за довеждане на процеса до успешен край.

В доклада си, Бан препоръчва подновяване на мандата на мироопазващите сили, който изтича на 31 януари с още шест месеца. Той добави, „особено съм благодарен за трайното партньорство между ООН и Европейския съюз в подкрепа на мерките за изграждане на доверие, както и други проекти и инициативи, по-специално контролно-пропускателните пунктове, подкрепата за Техническия комитет за културното наследство и Комитета за безследно изчезналите лица. Призовавам двамата лидери да запазят набраната инерция и да продължат усилията си за довеждане процеса до успешен край и да стигнат до цялостно уреждане на въпроса възможно най-скоро”.

По отношение на мерките за изграждане на доверие, и по-специално решението за откриване на допълнителни контролно-пропускателни пунктове в Лефкара – Аплики и Дериня, ръководителят на ООН насърчава „двамата лидери да ускорят подготовката и да се отворят пропускателните пунктове незабавно”.

Бан Ки-Мун подчерта напредъка в работата на Комитета за безследно изчезналите лица като отбелязва, че към 18 декември от общо 2001 безследно изчезнали лица в официалния списък, двуобщностните екипи на Комитета от археолози са ексхумирали останките на 1,059 изчезнали лица от двете страни на острова. Той приветства и решението на Мустафа Акънджъ, че изследователските екипи ще имат достъп до територии в северната окупирана част на острова за провеждане на своите археологически разкопки.

„Продължавам да призовавам двамата лидери да създават благоприятен климат за постигане на по-голяма икономическа и социална равнопоставеност между двете страни и да се разширят и задълбочат икономическите, социалните, културни, спортни или други връзки и контакти, включително с оглед насърчаване на търговията”, посочва той, добавяйки, че „такива контакти и насърчаване на доверието между общностите ще помогне да се отговори на притесненията за изолация, които кипърските турци имат”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*