Кипърските търговци се жалват пред Архиепископа

Не искат да работят на 15 август и са изпратили жалба до Архиепископ Хрисостомос и социалния министър Зета Емилианиду

Съюзът на търговците POVEK изпрати жалба до Архиепископа и социалния министър да се намесят, тъй като не желаят да работят на един от най-големите християнски празници, който се пада в събота.

В последната версия на указа за работното време на магазините обхваща периода от 13 май до 30 ноември и в него няма разпоредба за този празник, казва Стефанос Курсарис от POVEK.

„На 15 август е Успение Богородично. Един от най-големите празници на християнството. Къде другаде по света магазините работят на всички празници? “, каза Курсарис.

katanalwtesСъюзът е изпратил писмо до архиепископа и също така до министър Емилианиду, с молба да се намесят, така че да се почива в събота.

Ръцете на министъра обаче са вързани, тъй като през март парламента й отне правомощията да издава или изменя укази за работното време на магазините и сега тази тема се урежда само от законодателя.

Министър Емилианиду заяви, че тя не можеше да издаде указ и да даде указания за тези служители, които ще работят на 15-ти да им бъдат платени двойни почасови ставки.

“Работодателите, които изберат да извършват дейността си на този ден, не могат да принудят своите служители да работят на конкретната дата, и те трябва да имат съгласието им”, заяви тя. В добавка каза, че министерството на труда ще извърши проверки, за да се гарантира, че се прилага законът.

Курсарис твърди, че 15 август не е регистриран като почивен ден в последния указ, и работодателите не са задължени да се съобразят.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*