Историческо посещение на Папата в Куба

Папа Франциск отслужи меса на открито на Площада на Революцията в Хавана и се срещна с Фидел Кастро в дома му

Папа Франциск се срещна с бившия кубински лидер Фидел Кастро в дома му в Хавана, съобщи пред журналисти в кубинската столица говорителят на Ватикана, Федерико Ломбарди, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

Срещата, продължила 30-40 минути, преминала в “непринудена, неформална атмосфера”, в присъствието на съпругата на 89-годишния Фидел Кастро, Далия Сото дел Вайе, децата и внуците му.

Двамата са разговаряли по различни теми, сред които околната среда, посочи говорителят.

В края на срещата папата и Фидел Кастро си разменили подаръци. Папата подарил на бившия кубински лидер две книги на италианския теолог Алесандро Бронзато, както и книга и компакт дискове с лекции на свещеника Армандо Льоренте, който бил наставник на Фидел, когато учел в йезуитския колеж в Хавана, съобщиха ТАСС и Ройтерс.

Бащата на кубинската революция от своя страна подарил на светия отец книгата “Фидел и религията”, съдържаща негови интервюта от 1985 г. с бразилския писател и теолог на освобождението Фрей Бето.

2-papaПо-рано папата отслужи меса на открито на Площада на Революцията в Хавана, символ на комунистическото управление на Куба, доминиран от огромен портрет на революционера Ернесто Че Гевара, предадоха Франс прес и Ройтерс.

По случай идването на папата до него бе издигнат също толкова голям плакат на Исус Христос.

Религиозната служба привлече стотици хиляди души.

Сред присъстващите бяха президентът на Куба Раул Кастро и президентът на Аржентина и сънародничка на папата Кристина Кирхнер.

Папа Франциск пристигна в Куба в събота и ще остане до вторник. Той е третият папа, който посещава Куба. Йоан Павел Втори и Бенедикт Шестнайсети също отслужиха меса на Площада на Революцията и се срещнаха с комунистическото държавно ръководство съответно през 1998 и 2012 г.

Папа Франциск, който помогна да се постигне историческото сближаване между Вашингтон и Хавана, ще отпътува за САЩ във вторник, където ще остане до 27 септември и ще посети Вашингтон, Ню Йорк и Филаделфия.

По материали на БТА

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*