АТА: Първа съвместна среща на министъра на труда със социалните партньори

Днес се проведе среща между министъра на труда и социалното осигуряване, г-н Янис Панайоту със социалните партньори – служители (PEO, SEK, DEOK, PASYDY) и работодатели (OEB, KEBE), по въпроса за ATA. Продължава социалния диалог с участието на социалните партньори, с общата цел в най-скоро време да се постигне взаимно приемливо споразумение, съобщават от PIO.

По време на срещата министърът представи контекста на дискусията чрез позициите на правителството и процедурата, която трябва да се следва, като скоро предстои нова среща със социалните партньори.

В изявленията си след края на срещата г-н Панайоту изрази задоволството си от отговора на възобновяването на диалога след период на конфронтация, довел до стачни действия, както и своя оптимизъм за следващите стъпки, като същевременно отбеляза, че подновяването на споразумението ATA ще бъде взаимно изгодно за всички страни.

Припомняме, че в края на януари бяха проведени масови стачки, когато хиляди работници във всички сектори спряха работа в продължение на три часа заради безизходицата между правителството и синдикатите за пълното възстановяване на надбавката за издръжка на живота (АТА).

В момента служителите, които получават АТА, получават 50% от ставката като част от мерките, датиращи от финансовата криза през 2013 г.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*