СИРИЗА печели изборите в Гърция

 

Партията на бившия премиер Алексис Ципрас печели 35,54% при 50,11 на сто преброени гласове

Лявата СИРИЗА на Алексис Ципрас печели 35,54% от гласовете на парламентарните избори в Гърция, според данните, публикувани на сайта на вътрешното министерство на страната, които се основават на 50,11 на сто преброени гласове, предаде Ройтерс.

Основният съперник на СИРИЗА – консервативната Нова демокрация, събира подкрепа от 28,07%, а крайнодясната Златна зора получава 7,12%.

Този процент би осигурил на СИРИЗА 144 места в 300-местния парламент на Гърция и 75 места на Нова демокрация.

Телевизионни кадри, излъчени след огласяването на първите официални резултати, показваха как Алексис Ципрас пристига усмихнат в централата на СИРИЗА и маха на симпатизантите.

Докато лидерът на гръцките консерватори Евангелос Меймаракис призна поражението си на изборите.

„Поздравявам Ципрас с победата“, каза Меймаракис пред репортери. „Изглежда гражданите не са си променили мнението“, добави той.

СИРИЗА ще потърси сътрудничеството на бившия си коалиционен партньор „Независими гърци“ за съставянето на новото коалиционно правителство, съобщи източник от партията, цитиран от Ройтерс.

Лидерът на дясната партия „Независими гърци“ Панос Каменос заяви, че формацията е готова да участва в коалиционно правителство с победителя в изборите, съобщи Ройтерс.

„От утре сутринта с Алексис Ципрас като премиер ние ще пристъпим към съставяне на правителство“, посочи Каменос пред журналисти.

„Пред нас се отваря пътят на работата и борбите“, написа в социалната мрежа „Туитър“ бившият премиер Алексис Ципрас.

СИРИЗА ще приложи споразумението, което договори преди това с кредиторите от ЕС, заяви пред Ройтерс говорителката на лявата партия.

„Това ще бъде правителство с четиригодишен мандат и силно парламентарно мнозинство, което ще приложи програмата, която обеща“, заяви Олга Геровасили.

„То ще продължи трудните преговори с кредиторите, осъзнавайки, че това е началото на битката“, добави тя.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*