Искат частна охрана за кипърските летища

Министърът на комуникациите Мариос Деметриадис иска промяна в системата за сигурност на летищата

 

Министърът на комуникациите Мариос Деметриадис потвърди информацията, че правителството иска да предаде част от дейностите по сигурността на международните летища на острова на частна фирма.
Министерството е готово да предаде службите за сигурност на летището „възможно най-скоро”, но подобен ход ще означава допълнителни разходи за пътуващите. В интервю за държавното радио в сряда сутринта, Деметриадис каза, че не е взето такова решение още, а само се проучват възможностите и аспектите ако сигурността на летищата премине към частна фирма.

„Ние търсим възможностите за предаване на определени области от сигурността на летищата от полицията на частен изпълнител, но хората трябва да знаят, че подобен ход не означава, че сигурността ще бъде компрометирана. Напротив, по този начин ние искаме сигурността на нашите летища да се засили още повече”.

„Само да получите представа за това колко ефективно може да бъде такова сътрудничество, ще ви дам пример, че единствените големи летища в Европа, които нямат частни фирми, които да си сътрудничат в сигурността на летищата с полицията са в Румъния и Кипър. Полицията ще бъде тази, която ще контролира операциите по сигурността. Само някои области на сигурността ще бъдат поети от частни оператори”.

 Запитан дали подобен ход би означавало допълнителни разходи за пътници, Деметриадис  отговори, че все още не е бил проучен този въпрос, но това не означава на сто процента, че пътниците ще бъдат обременени с допълнителни разходи и такси.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*