Конкурсът за Европейска културна столица 2030 вече е открит

Борбата за желаната титла „Кипър – Европейска столица на културата за 2030 г.“ стартира официално в понеделник.

Надпреварата е между Лимасол, Ларнака и Никозия.

Зам.-министерството, действащо като национален управляващ орган, инициира първата фаза от процеса днес, което е обявяването на поканата за кандидатстване“, каза заместник-министърът на културата Василики Касианиду. „Титлата Европейска столица на културата за 2030 г. ще бъде присъдена на град в Кипър, град в Белгия и град в трета страна, която е кандидат или потенциален кандидат за присъединяване към ЕС“, се казва в изявлението.

Подчертавайки значението на инициативата, Касианиду каза, че тя има за цел „да покаже богатството, многообразието и общите културни аспекти в Европа, като допринесе за сближаването на европейските хора и засилването на взаимното разбирателство“.

По отношение на ролята на заместник-министерството Касианиду каза, че като отговорен управляващ орган, то ще наблюдава конкурса за избор на град в Кипър, който ще получи титлата Европейска столица на културата за 2030 г., с целия процес организиран в тясно сътрудничество с Европейската комисия.

Кипър спечели титлата за първи път през 2017 г., като Пафос беше първият град в страната, получил честта да бъде Европейска столица на културата.

Титлата Европейска столица на културата 2030 ще носи големи предимства за града, който ще спечели надпреварата, тъй като осигурява признание, видимост, перспективи за развитие и напредък.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*