Полицията предупреждава за нов вид измама

Полицията сигнализира за нов вид измама и предупреждава обществеността да не разкрива лични данни. През последните няколко дни са постъпили множество оплаквания от хора, получили текстови съобщения от банки с молба да въведат данните за сметката си.

измамиСъобщенията са за Bank of Cyprus и Hellenic Bank.
Текстът включва линк, който уж ще свързва хората да тяхната банкова сметка, където те са били помолени да въведат своето потребителско име и парола. Съобщенията са следните:

Account Notification, http://mobile-bankofcyprus.net

Account on hold, http://mobile-hellenicbank.com.

Полицията съветват хората да не реагират на тези съобщения, в никакъв случай да не предоставят лична информация и да изтрият съобщението.
Bank of Cyprus заяви, че никога не е искала от своите клиенти лични данни чрез имейли или текстови съобщения.

„Никога не се разкриват чрез интернет, електронна поща или чрез други електронни медии, лични данни като потребителски идентификатори, пароли, кодове, номера на карти, номера на банкови сметки и други”.

От Bank of Cyprus помолиха гражданите всички подозрителни имейли да се изпращат на: abuse@bankofcyprus.com
Хората, които са предоставили и разкрили своите лични данни нека да се свържат незабавно с Bank of Cyprus на тел.: 800 00 800 или +357 22128000, ако се обаждате от чужбина, от понеделник до петък между 7:45 часа и 21:30 часа.
Hellenic Bank също предупреди своите клиенти и съобщи, че никога не са изисквали лични данни чрез текстови съобщения.

Клиентите Hellenic Bank, които вече са предоставили лични данни, нека се свържат с банката на тел.: 8000 9999 или +357 22 500500 както и веднага да променят своите пароли.

Отделът за кибер престъпления към полицията също ще съдейства на гражданите на тел.: 22808200.

Trodos 31.01.2016

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*