Изборната надпревара на Север изправи леви срещу десни

Балотажът на лидерските избори в неделя в отцепилата се северна част от Кипър изглежда се превръща в разделение между ляво и дясно, смятат анализатори.

Десните политически сили, подкрепящи хардлайнера и настоящ лидер на кипърските турци Дервиш Ероглу и левите, борещи се за ветерана политик Мустафа Акънджъ  се стараят да убедят избирателите си, че подходящият кандидат е този, който е най-способен да реши проблема на Кипър.

Едно нещо е сигурно – гласуване в неделя е от ключово значение за ООН, която посредничи на мирните преговори, имащи за цел обединението на острова, тъй като и двете страни се споразумяха да възобновят диалога малко след като новият лидер на кипърските турци бъде избран.

Разговорите бяха в режим на задържане от октомври 2014, след като президентът Никос Анастасиадис суспендира участието си, когато Турция провокативно наруши суверенните права на републиката в нейната изключителна икономическа зона.

Привържениците на консервативния независим кандидат Кудрет Йозерсай – бивш преговарящ на кипърските турци  – ще изиграят решаваща роля в изборите в неделя, най-вече защото той отказва да ги насочи за кого да гласуват.

По-рано през седмицата Йозерсай  повтори, че няма да насочи своите поддръжници към който и да е кандидат на балотажа.

Акънджъ вече си осигури подкрепата на Републиканската турска партия, чийто кандидат Сибел Силбер излезе на трето място, последвано от Йозерсай.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*