Готов е законът за телефонното подслушване

Подготвя се нов законопроект, който ще позволи на властите да се включват в частни телефонни разговори и да използват информацията в съда.

Министерството на правосъдието и обществения ред е изготвило законопроект и да го е изпратило на други министерства, полицията и разузнавателните служби, за да се получи обратна връзка.

Досегашните усилия да се прокара законът за подслушване на телефоните се проваляха в парламента, защото беше определян като неконституционен. Това се дължи на член 17  от Конституцията, който не позволява много свобода на действие, когато става дума за законите за поверителност.

Според CNA, новият законопроект се основава на изменение на член 17, което позволява при определени обстоятелства да се подслушват телефони, в случаи, свързани с корупция, наркотици и трафика на хора. Подслушването ще бъде позволено след съдебна заповед, издадена с конкретни срокове и условия и ще има строги проверки и баланси по цялата процедура на изпълнение.

Специална комисия в състав от трима бивши съдии ще държи под око цялостния процес, за да се увери, че той отговаря на съдебните заповеди и е съобразен със закона за поверителността.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*