Защо Ларнака мирише толкова лошо всяка есен – отговорът на Община Ларнака

В последните дни градът буквално вони, особено вечер. И всички се питат откъде идва тази миризма и дали има нещо нередно с отпадните води.

Община Ларнака отговаря на този въпрос така:

Вонята, наблюдавана през последните няколко дни в Ларнака, се дължи на пренасянето на оборски тор от животновъдни имоти, разположени в съседни общини и поставянето му в ниви от фермери. Тези полета са извън общинските граници на Ларнака и Общината не може да предприеме никакви мерки.

Въпреки дадените през предходните години обещания от компетентните държавни служби за предприемане на мерки за подобряване на качеството на оборския тор, произвеждан от краварниците и другите животновъдни обекти, за съжаление не бяха взети мерки и продължава да се прилага течен тор в нивите. Вонята се получава при товаренето, транспортирането и полагането на този течен тор в нивите, което оказва влияние върху комфорта и здравето на жителите и гостите на града.

Компетентните държавни агенции (Министерство по земеделие и Министерство на околната среда) са информирани за сериозния неприятен проблем, който се създава в нашия град, за да се вземат незабавни мерки срещу тези, които не прилагат правилната процедура за изхвърляне на оборския тор и прилагането на незабавна оран на полето. Общината вече е информирана, че инспекторите на отдела по околна среда извършват засилени проверки на земеделски парцели в по-широкия район на Ларнака.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*