Израелските удари срещу Газа се засилват,  хуманитарната криза

Израелските сили продължиха да бомбардират Газа в понеделник, след като дипломатическите усилия за организиране на прекратяване на огъня, за да се позволи на притежателите на чужди паспорти да напуснат и да се достави помощ в обсадения палестински анклав, се провалиха.

Жителите на управляваната от Хамас Газа казаха, че въздушните удари през нощта са били най-тежките досега, тъй като конфликтът навлезе в своя 10-ти ден с израелска сухопътна офанзива, за която се смята, че е неизбежна.

Бомбардировките са продължили през целия ден и много сгради са били изравнени, оставяйки още хора в капан под развалините. Израелски официални лица издадоха множество предупреждения за ракетен обстрел на Хамас срещу Израел.

Полагат се дипломатически усилия за получаване на помощ в анклава, който издържа на безмилостните израелски бомбардировки след нападението на 7 октомври срещу Израел от бойци на Хамас, което уби 1300 души – най-кървавият ден в 75-годишната история на държавата.

Но главният военен говорител на Израел, контраадмирал Даниел Хагари, каза, че няма прекратяване на огъня в Газа и че Израел продължава своите операции.

Израел наложи пълна блокада и подготвя сухопътна инвазия, за да навлезе в Газа и да унищожи Хамас, който продължи да обстрелва Израел с ракети след краткото си трансгранично нападение. В понеделник сирени за предупреждение за ракети прозвучаха в няколко града в Южен Израел, съобщи израелската армия.

Израелски войски и танкове вече са струпани на границата.

Властите в Газа казаха, че най-малко 2750 души са били убити досега от израелските удари, една четвърт от които деца, и близо 10 000 ранени. Други 1000 души са в неизвестност и се смята, че са под развалините.

Поради недостиг на храна, гориво и вода, стотици тонове помощ от няколко страни са задържани в Египет в очакване на споразумение за безопасното й доставяне до Газа и евакуацията на някои притежатели на чужди паспорти през граничния пункт Рафа.

В северната част на Газа, където според Израел бойци на Хамас се крият в сложна мрежа от тунели, местните хора казаха, че израелски самолети са бомбардирали райони около болницата Ал-Кудс рано в понеделник. Околните къщи били повредени, принуждавайки стотици хора да се приютят в управляваната от Червения полумесец болница.

Резервите от гориво във всички болници в ивицата Газа се очаква да стигнат само за още около 24 часа, излагайки на риск хиляди пациенти, съобщи хуманитарната служба на ООН (OCHA) рано в понеделник.

Повече от един милион души – почти половината от населението на Газа – са били разселени в рамките на анклава, каза ООН, и тя се бори да се справи с техните нужди.

За пети пореден ден в Газа няма електричество, което тласка жизненоважни услуги, включително здравеопазване, вода и канализация, до ръба на колапса.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*