Депутати дискутираха бюджета при закрити врати

Комисията по икономическите и финансови въпроси заяви, че икономиката на Кипър започва да се възстановява, след като направи преглед на доклада за държавния бюджет за 2016г.

В доклада от 131 страница все още липсват официалните партийни позиции  и беше разгледан при закрити врати. В документа ясно се казва, че банковата система се стабилизира откакто Кипър има достъп до международните капиталови пазари.

Докато рейтинга на острова се е подобрил, докладът също така очертава няколко вътрешни предизвикателства, за които трябва да бъдат взети мерки, а това са високите нива на безработица, риск от бедност и социална изолация, големия брой на необслужваните кредити. Препоръчва се прилагането на реформи в здравния сектор, в местното управление, публичната администрация и пенсионната система.

Това е последният държавен бюджет, който ще бъде гласуван в парламента в съответствие с условията на програмата за финансова помощ на Кипър, подписан с международните кредитори през 2013г.

Председателят на комисията Никола Пападопулос каза, че той е внесъл 27 изменения на бюджета, Георгос Пердикис от зелената партия заяви,че ще направи предложение за съкращаване броя на държавните служители и техните надбавки, както и тези за шофьорите както и още други. АКЕЛ заявиха, че ще гласуват против бюджета.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*