Балканският маршрут за транзит на мигранти в ЕС вече е закрит

Дали обаче мигрантските потоци няма да се пренасочат през България? Ще бъде ли принудена Европа да играе по свирката на Турция?

Турция притиска  (изнудва) ЕС с нови исквания! Ще получат общо 6 млрд.евро до 2018г; всеки върнат бежанец от ЕС ще бъде „разменен” с един от Турция; искат  разширяване на преговорите на Турция за членство в ЕС, според който ще се започне да се работи по отварянето на още преговорни глави. Що се отнася до искането на Турция за откриване на повече глави от преговорите за членство, то би било по-трудно заради съпротивата на Кипър.

Напрегнати преговори в Брюксел. Все пак до инфарктни състояния не се стигна. С цената на много компромиси, преговарящите от ЕС стигнаха до споразумения с Турция.

Br

Пред български журналисти, премиерът Б.Борисов коментира:

 „Поставихме изискване и към нас да се отпуснат пари, тъй като полагаме огромни грижи и демонстрираме как се пази шенгенска граница. Всички колеги отчетоха, че България в момента е еталон в тази област”, посочи Борисов.

Едно от основните решения, приети тази нощ, е за всеки бежанец, който от Гърция бъде върнат в Турция, да се взима един сириец директно от Турция за ЕС. Смята, че ще бъде прекратен незаконния трафик на хора от Турция през гръцките острови за Централна Европа.

Приети са предложенията за либрализация на визовия режим с Турция и за поставянето на страната в списъка на „сигурните държави”.

Приет е компромисен текст по искането на Анкара за разширяване на преговорите на Турция за членство в ЕС, според който ще се започне да се работи по отварянето на още преговорни глави.

Германският канцлер Ангела Меркел пък смята, че предложенията на Анкара за връщане на нелегалните мигранти, пристигнали в Европа, обратно в Турция ще бъдат пробив, в случай че бъдат реализирани.

Меркел добави, че ако Турция изпълни плана за приемане обратно на мигрантите, въпросът за либерализирането на визовия режим за турските граждани може да бъде придвижен до юни. Тя каза, че европейските лидери подкрепят основните положения в турския план и че подробностите ще бъдат договорени до следващата среща на високо равнище идната седмица.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц информира журналисти за новите искания на Анкара:

Що се отнася до искането на Турция за откриване на повече глави от преговорите за членство, то би било по-трудно заради съпротивата на Кипър.

„Членството на Турция не е в дневния ред засега”, каза Меркел,

но добави, че стратегическото сътрудничество с Анкара е от огромно значение.

Германският канцлер заяви, че европейските лидери са поставили пред турския премиер въпроса за затварянето на опозиционния вестник „Заман” и са подчертали необходимостта от зачитане на свободата на печата.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви след срещата, че „дните на нередовна миграция в Европа са приключили”.

Вече няма път към Европа за хора, които просто търсят по-добър живот,

посочи Туск и добави: „Балканският маршрут за транзит на мигранти в ЕС вече е закрит”.

Турските граждани ще пътуват без визи до Европейския съюз след края на юни съгласно сделката, която се обсъжда между Турция и ЕС за пресичане на мигрантските потоци, категоричен беше турският премиер Ахмет Давутоглу след срещата.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер потвърди, че Брюксел и Анкара са се договорили за визова либерализация, но подчерта, че за това е необходимо да бъдат изпълнени съответните условия. „Договорихме се да ускорим процеса на визова либерализация, но в никакъв случай не в ущърб на фундаменталните принципи на Евросъюза”, каза Юнкер.

Президентът на Франция Франсоа Оланд уточни, че за отмяната на визите между Турция и ЕС Анкара трябва да изпълни 72 изисквания.

На пресконференцията след срещата Давутоглу съобщи, че двете страни ще продължат работата по предложенията за миграцията на следващата среща на високо равнище на ЕС на 17-18 март.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*