Бежанците в Дикелия подпалиха палатките си

Един от 114-те бежанци, държани в Декелия – британската военна база се е опитал да се самоубие, докато други са подпалили своите палатки в знак на протест срещу условията на живот и забавяния при обработване на техните документи, съобщава днес в-к Guardian.

На видеозапис, публикуван от Guardian се показва как един човек се опитва да се самоубие, а едно 12-годишно момиче, казва „не можем да останем в тези палатки, студено е. Няма училище, нямаме обувки, само с тези джапанки сме.”

бежанциГоворителят на базата Шон Тъли обаче заяви пред Сайпръс Мейл, че бежанците са имали три хранения на ден, място, където могат да се поклонят (молят), душове, тоалетни, палатки, сегрегация и неприкосновеност на личния живот.

“Получихме дарение от много дрехи. По това време на годината и с това време ми е много трудно да повярвам, че им е студено.”

Според материала, някои от бежанците са подпалили две палатки в понеделник, а някои хора са получили задушаване от дима. Изгорелите палатки ще бъдат подменени с нови, заявиха от базите.

На клипът, получен от Guardian се вижда как бежанците протестират пред висока телена ограда с виковете „Ние сме хора, а не животни”. Повечето от бежанците са от Сирия, а за някои се смята, че са палестинци.

5760Бежанците са посетени от служители на ООН, които изказват мнение, че са осигурени подходящи условия съобразно стандартите. Работата с кипърското правителство продължава за разрешаване на ситуацията възможно най-бързо.

За спасените 114-те бежанци край британската база „Акротири” преди две седмици все още няма взето решение чия отговорност са – на Великобритания или на Кипър. няколко часа след пристигането им, Британското министерство на отбраната се втурна да обяснява, че са отговорност на Кипър, позовавайки се на двустранно споразумение от 2003-та година.

Но Върховният комисар на ООН за бежанците (ВКБООН), следвана от Кипър правителствени служители, заяви, че споразумението предвижда, че бежанците са в отговорност на Великобритания, но че ще бъде предоставен достъп до услуги в републиката. До момента само 12 човека от бежанците са изразили желание да кандидатстват за убежище в Кипър.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*