Всеки път, когато наречем себе си българи, трябва да знаем и истинското значение на тази дума

В няколко поредни дни ще поместим отличените творби на учениците от българските училища в Кипър, участвали в конкурса на „Българският Вестник” и Къща-Музей Иван Вазов.

Щастливи сме, че инициативата ни бе приета добре и децата се постараха да пишат по зададените теми. Благодарим им и пожелаваме успехи по пътя на Словото!

 

Как би изглеждал светът, ако всички бяхме еднакви? Всички бихме говорили един и същ език, бихме имали едни и същи традиции, една и съща история. Всичко, което ни отличава, би било едно и също. Според мен така светът би бил много скучен и еднообразен.

Не случайно тези ни така наречени отличителни знаци се наричат национални ценности. Те са може би най-скъпото нещо, което един народ би могъл да притежава. Те ни отличават от другите народи, показват нашия характер и потенциал и най-важното е, че те ни правят  уникални и неповторими.

Нашите български ценности ни определят като един непокорен, силен и непоколебим народ, който винаги е ценял най-скъпо своята свобода. Затова е и много правилно казано, че „не се гаси туй, що не гасне“, защото никой не може да промени това, което сме. Никой не може да ни наложи какви да бъдем или какво да правим и как да го правим. Защото ние сме българи, защото сме преживели неща, които други народи не са, но въпреки това сме оцелели. И макар да имаме и недостатъци, българският ни дух е несломим!

Затова е наистина важно и трябва да се постараем да опазим своите ценности. Трябва да обичаме своето и да се приобщаваме все повече и повече към него. Трябва да знаем историята си, защото това ни прави патриоти. Трябва по-старите поколения да разказват на по-младите за традициите ни. Запазването на народния дух е много важен непрекъснат процес, при който запазваме достойнството на народа и родината си. Той не трябва да бъде прекъсван, защото всеки път, когато наречем себе си българи, трябва да знаем и истинското значение на тази дума!

Нели Милова, 10 клас

Българско училище „Народни Будители”, Паралимни, Кипър

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*