Драги приветства готовността за провеждане на реформи

Кипър стриктно спазва условията на своята спасителен програма, каза вчера президентът на страната, като посочи, че островът ще се възстанови икономически през тази година и се очаква скромен растеж през 2016.

В коментар пред членове на Управителния съвет и председателя на Европейската централна банка Марио Драги, Никос Анастасиадис заяви, че островът вече показва “осезаеми” резултати в своята програма за реформи.

“На национално ниво ние ще продължим усилията за реформи, със същата решимост,” каза Анастасиадис. “Продължавам да съм сигурен, че скоро ще постигнем това, което се очаква от нас.”

Оценките бяха в значително по-отстъпчив тон от този на войнственото ново правителство в Атина и  подчертаха разликите между бившата британска колония и съседна Гърция.

Срещата се състоя в президентския дворец. По-рано, демонстранти протестираха срещу строгите икономии.

“Смятаме, че ние бяхме оценени правилно”, заяви Йоанис Ксидис, счетоводител и член на Кипърския клон на Сириза, лявата партия, която сега е на власт в Гърция. “Хората са наказани да плащат за нещо, което те не са направили.”

В обръщението си в Президентския дворец Драги приветства напредъка на реформите, постигнат от страната, но каза, че не е време за самодоволство и че повече трябва да се направи в борбата с банковите заеми, изложени на риск от неплащане.

Подкрепата на ЕЦБ е важна за Кипър, защото това е една от трите институции, които контролират програмата на страната за икономически реформи, договорени в замяна на помощта от 10 милиарда евро, а също така играе важна роля във финансирането на банките.

Наскоро тя отряза достъпа на гръцките банки до преки финансови средства на ЕЦБ, отказвайки да приеме гръцки облигации като гаранция, правейки кредиторите до голяма степен зависими от спешните резерви. (Reuters)

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*