Тройката си тръгва от Кипър, строгият контрол остава

Приключи периодът на тригодишните визити от страна на Тройката, но следенето на изпълнението на програмата остава, като според източници, сега надзорът дори ще бъде още по-строг.

Надзор, мониторинг и фискална консолидация остават на първа линия. С приключването на Меморандума, задълженията по него не отпадат или свършват. Специална надзорна комисия ще следи продължаването на процеса за укрепване и стабилизиране на финансовата дисциплина, банковото дело и продължаващите строги икономии.

Продължава засиленото наблюдение от страна на европейските институции.

Финансовият министър Харис Георгиадис даде да се разбере, че Кипър няма да подаде искане за нова програма или да разширят съществуващите, след излизане на страната от меморандума. Той обясни, че програмата за подпомагане приключва.

В правителството определени кръгове изпитват загриженост относно последиците от излизането на Кипър от програмата. Правителството ще завърши програмата, но се опасява от не дотам плавното излизане от нея, смятайки, че процесът ще затрудни излизането на международните пазари и чуждестранните инвеститори.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*